Zdrowa dieta jesienią.

Jesienią mamy w Polsce wiele sezonowych warzyw, owoców czy grzybów. Można je wykorzystywać w swojej diecie. Warto stawiać na zdrowe posiłki, które będą chronić przed zmęczeniem czy przeziębieniem.

Dynia

To warzywo, które ma wiele cennych witamin, A, B1, B2, PP, E i C, a także żelazo, fosfor, magnez oraz selen, cynk, miedź i mangan. Poprawia odporność, działa korzystnie na skórę.

Grzyby

Jesienią bardzo chętnie stosowane, nisko kaloryczne, są źródłem minerałów, mają cenną witaminę A oraz witaminy z grupy B. można je stosować do sosów, pierogów czy zrobić zupę.

Papryka

Jest przede wszystkim źródłem witaminy C, ma także potas i wapń. Zmniejsza ciśnienie krwi, chroni układ krążenia. Można stosować, leczo czy sałatek.

Gruszki

Maja cenne witaminy A, B1, B2, B6, C i PP oraz fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor i jod. Mają dobry wpływ na układ trawienny. Polecane osobom z nadciśnieniem.

wycofany produkty

Śliwki

Zawierają witaminę A, E i K oraz witaminy z grupy B. Suszone śliwki są źródłem błonnika. Jednak bardzo kaloryczne, dlatego z ilością nie można przesadzać.

Imbir

Źródło witaminy C, b1 i b2, a także witaminy E, A, K oraz kwasu foliowego. Sprawdzi się jesienią w walce z przeziębieniami. Działa przeciwgorączkowo.

Kiszonki

Warto do swojej diety je włączyć. Mogą być to kiszone ogórki, kapusta, ale również rzodkiew, marchew czy buraki. Dostarczają cenne witaminy oraz wzmacniają odporność. Można je stosować jako zimną przystawkę, dodatek do kanapek. Mają dobry wpływ na układ trawienny.

 

Sprawdź najlepsze promocje na ding

Story Page