Jesienią mamy w Polsce wiele sezonowych warzyw, owoców czy grzybów. Można je wykorzystywać w swojej diecie. Warto stawiać na zdrowe posiłki, które będą chronić przed zmęczeniem czy przeziębieniem.
Dynia
To warzywo, które ma wiele cennych witamin, A, B1, B2, PP, E i C, a także żelazo, fosfor, magnez oraz selen, cynk, miedź i mangan. Poprawia odporność, działa korzystnie na skórę.
Grzyby
Jesienią bardzo chętnie stosowane, nisko kaloryczne, są źródłem minerałów, mają cenną witaminę A oraz witaminy z grupy B. można je stosować do sosów, pierogów czy zrobić zupę.
Papryka
Jest przede wszystkim źródłem witaminy C, ma także potas i wapń. Zmniejsza ciśnienie krwi, chroni układ krążenia. Można stosować, leczo czy sałatek.
Gruszki
Maja cenne witaminy A, B1, B2, B6, C i PP oraz fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor i jod. Mają dobry wpływ na układ trawienny. Polecane osobom z nadciśnieniem.
Śliwki
Zawierają witaminę A, E i K oraz witaminy z grupy B. Suszone śliwki są źródłem błonnika. Jednak bardzo kaloryczne, dlatego z ilością nie można przesadzać.
Imbir
Źródło witaminy C, b1 i b2, a także witaminy E, A, K oraz kwasu foliowego. Sprawdzi się jesienią w walce z przeziębieniami. Działa przeciwgorączkowo.
Kiszonki
Warto do swojej diety je włączyć. Mogą być to kiszone ogórki, kapusta, ale również rzodkiew, marchew czy buraki. Dostarczają cenne witaminy oraz wzmacniają odporność. Można je stosować jako zimną przystawkę, dodatek do kanapek. Mają dobry wpływ na układ trawienny.